• Strada Griviței Nr. 11, Pitești
  • Luni - Vineri 9.00 - 20.00 / Sâmbătă 9.00-14.00

Lentilele progresive: avantaje și dezavantaje

imagine ochelari cu dioptrii mari

Pe măsură ce îmbătrânim, în mod natural, capacitatea noastră de a vedea obiectele din apropiere și obiectele de la distanță poate scădea. Primele semne sunt date de nevoia de a îndepărta imaginea pe care o privim, mărind astfel distanța dintre ochi și imagine, pentru a obține claritate. Cu timpul, constatăm că acest gest nu mai este suficient.

Nu, cu siguranță nu ni s-au scurtat mâinile ci vârsta a început să ne afecteze vederea. Odată cu trecerea timpului, cristalinul, lentila naturală cu care este înzestrat ochiul, își pierde elasticitatea iar imaginile nu mai sunt focalizate corect pe retină. Nu este nimic grav, iar această deficiență poate fi ușor corectată cu ajutorul ochelarilor.

Din punctul de vedere al distantei de la care colectăm imaginile, câmpul vizual este împărțit în

  • apropiat, specific citirii unei cărți,
  • intermediar, corespunzător distanțelor dintr-o încăpere uzuală și
  • îndepărtat, ce acoperă distanțele peste 3-4 metri, specific spațiilor deschise până la orizont.

Presbiopia poate afecta percepția dintr-un singur câmp vizual sau dintr-o combinație a acestora. De obicei manifestarea acestei deficiențe de vedere începe prin a ne afecta percepția dintr-un anumit câmp și pe măsură ce timpul trece, se extinde și spre celelalte.

Nivelul de corecție este diferit de la un câmp vizual la celălalt, motiv pentru care nu poate fi utilizată o singură lentilă corectoare. Vom avea nevoie de ochelari pentru apropiere („ochelarii de citit”) și pentru distanță. Aceștia vor înlătura disconfortul vizual dar, cum nimic din ce-i bun nu vine fără costuri, în afară de faptul că va trebui să plătim prețul ochelarilor, va trebui să avem și grija acestora. O pereche de ochelari, o grijă… două perechi de ochelari, trei griji, pentru că trebuie să ținem minte să-i schimbăm între ei în funcție de distanța la care privim. Și dacă punem la socoteală că odată cu vârsta apar și problemele de memorie, în special de memorie imediată, trebuie să ținem minte și unde i-am pus.

Lentilele bifocale și trifocale

O primă soluție a fost introducerea lentilelor bifocale și trifocale. Practic, este vorba despre introducerea a două sau trei lentile, fiecare fiind specifică ajustării unui anumit câmp vizual, într-o singura ramă. Fie că sunt asamblate, fie că sunt monolitice (dintr-o bucată), este vorba de două sau trei lentile distincte, trecerea ochiului de la una la cealaltă fiind bruscă. Soluția are avantaje imediate în ceea ce privește costul (plătim o singură ramă) și eliminarea disconfortului de purta grija mai multor perechi de ochelari. Dezavantajele țin de limitele utilizării acestora. De exemplu, lentila pentru câmpul vizual apropiat este situată în partea de jos a ochelarilor, fiind zona spre care privim în mod obișnuit atunci când citim. Dar tot în jos privim și atunci când urcăm sau coborâm treptele unei scări. Treptele intră deja în zona specifică vederii intermediare, iar lentila pentru apropiere poate denatura percepția corectă a distanței până la acestea. De aici până la ortoped nu mai este decât un pas.

Lentilele progresive

Lentilele progresive aduc un salt spectaculos în optica medicală. Acestea permit încorporarea mai multor câmpuri vizuale într-o singură lentilă, fără a face o distincție clară între câmpurile respective. Puterea lentilelor se schimbă „progresiv” de la distanță la intermediar, până la puterea maximă de citire. Acesta este motivul pentru care lentilele progresive sunt adesea denumite lentile bifocale sau trifocale „fără linie”.

Lentilele progresive abordează nevoi vizuale separate într-o singură lentilă – de obicei cu un câmp de „la distanță” încorporat în partea superioară a lentilei și un câmp de „vedere de aproape” încorporat în partea inferioară. În loc să existe o linie care să separe aceste zone, ele sunt „îmbinate”, adesea cu porțiunea din mijloc a lentilei servind drept corecție a vederii intermediare, atunci când este necesar.

Avantaje și dezavantaje lentile progresive

Spre deosebire de lentilele bifocale sau trifocale tradiționale, nu există linii vizibile care să separe diferitele câmpuri ale unei lentile progresive. Ochii dvs. sunt văzuți clar în spatele ochelarilor progresivi, aveți același „aspect” ca și purtătorii de ochelari care adesea au jumătate din vârsta dumneavoastră și nu există „linii ale lentilelor” care să vă distragă vederea.

Caracteristicile optice diferite distribuite pe suprafața lentilei sunt obținute prin tratamente fizice și mecanice aplicate unei singure lentile brute, cea ce aduce un plus de soliditate.

Nu în ultimul rând, producătorii de lentile au dezvoltat tehnologii ce sunt aplicabile la nivel individual. Astfel, fiecare persoană va beneficia de lentile personalizate, ce au caracteristici specifice fiecărui glob ocular și fiecărei deficiențe a acestuia. „Rețeta” de ochelari este unică și este stocată de producătorul lentilelor dumneavoastră, făcând astfel posibilă nu numai replicarea imediată a acesteia în situația în care ochelarii „s-au pierdut” sau „s-au spart”, ci și, cel mai important, analiza evoluției vederii în timp și astfel, diagnosticarea și corectarea mai eficientă a deficienței de vedere.

În concluzie

Avantajele lentilelor progresive față de cele bifocale sau trifocale sunt nete. Având în vedere nivelul tehnologic ridicat de realizare a acestora (materiale specifice, tehnologii de șlefuire și tratare), lentilele progresive au un cost mai ridicat decât cele cu mai multe bifocale sau trifocale.

De menționat este faptul că trecerea de la lentile „normale” la lentile progresive necesită o perioadă (scurtă) de adaptare a ochilor dar și a comportamentului dumneavoastră, întrucât va trebui să învățați prin ce parte a lentilelor trebuie să priviți în funcție de localizarea în spațiu a imaginii.

Lentilele progresive reprezintă, în concluzie, o soluție corectivă ideală pentru persoane ce nu desfășoară activități statice și își utilizează vederea în condiții de modificare permanentă a câmpului vizual sau a luminozității.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.